ویروس شناسی
تاریخچه

مجوز برگزاری دوره کارشناسی ارشد رشته ویروس شناسی پزشکی در موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، طبق شصت و نهمین اجلاس مورخ 1372/08/12، شورای گسترش دانشگاه های علوم پزشکی کشور صادر گردید. از سال 1373 اولین دوره پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته ویروس شناسی پزشکی آغاز و تاکنون ادامه دارد. از نقاط قوت تحصیل در رشته ویروس شناسی پزشکی موسسه رازی، وجود امکانات آزمایشگاهی مرتبط در موسسه رازی و برخورداری دانشجویان از آموزش های عملی زیر نظر اساتید خبره در این امور می باشد. تعداد قابل توجهی از دانش آموختگان گروه ویروس شناسی پزشکی موسسه رازی موفق به تحصیل در دوره دکتری دانشگاه های معتبر کشور شده و در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی مشغول خدمت رسانی می باشند.

معرفی رشته ویروس شناسی پزشکی

با توجه به اهمیت و نقش ویروس ها در بیماری های انسانی، حیوانی و ظهور روز افزون بیماری های نوپدید و بازپدید ویروسی به عنوان تهدیدی برای سلامت جامعه، نیاز به تربیت و آموزش افراد متخصص و زبده در خصوص مباحث مرتبط با دنیای بسیار پیچیده ی ویروس ها در هر جامعه ای احساس می شود. رشته کارشناسی ارشد ناپیوسته ویروس شناسی پزشکی Medical Virology (M.Sc.) شاخه ای از علوم پایه پزشکی است که در آن دانشجویان طی واحدهای نظری و عملی، اطلاعات لازم در مورد ساختار، ماهیت و روش تکثیر ویروس ها، عفونت زایی، اپیدمیولوژی، تشخیص، تعیین هویت، همچنین راه های کنترل و پیشگیری و درمان بیماری های ویروسی و نیز تبیین نقش آنها در بیولوژی سلولی و مولکولی را فرا می گیرند تا توانایی انجام فعالیت های پژوهشی و تشخیصی و خدمات مربوطه را کسب نمایند. موسسه تحقیقات واکسن وسرم سازی رازی از سال 1373 اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد رشته ویروس شناسی پزشکی کرده است که تاکنون توانسته است با آموزش در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته بخوبی به اهداف آموزشی خود دست یابد.

رسالت گروه

رسالت گروه، تربیت دانش آموختگانی است که به عنوان نیروی انسانی متعهد، متخصص و کارآمد بتوانند در بدنه علمی، آموزشی و پژوهشی مراکز آموزشی و موسسات پژوهشی معتبر ملی و بین المللی فعالیت داشته و در سیاست گذاری های مربوطه مشارکت داشته باشند. دانش آموختگان این رشته، ویژگی ها و مهارت های لازم جنبه های مختلف تئوری و عملی ویروس شناسی، بلوغ اجتماعی در انجام وظایف حرفه ای این رشته را دارا بوده به طوری که بتوانند با استفاده از آخرین اطلاعات و دستاوردهای علوم پزشکی و تکنولوژی پیشرفته در جهت آموزش دانشجویان، تشخیص، پیشگیری و کنترل به موقع بیماری های ویروسی درکمک به حفظ و ارتقای سلامت جامعه انجام وظیفه نمایند. دانش آموختگان این گروه از دانش و مهارتهای اولیه تولید فراورده های بیولوژیک نیز برخوردارند.

مهارت‌های شغلی

دانشجویان طی این دوره به مهارت های شغلی زیر دست می یابند: 1. مهارتهای آموزشی درخصوص مباحث تئوری و تکنیکی 2. کمک در انجام پروژه ها و طرح های پژوهشی 3. ارائه ی خدمات مشاوره ای به جامعه 4. کمک به راه اندازی تست های تشخیصی 5. انجام آزمایش های ویروس شناسی و نظارت بر کیفیت انجام آنها 6. مشارکت در مدیریت و نظارت آزمایشگاه های ویروس شناسی

جایگاههای شغلی:

جایگاه های شغلی فارغ التحصیلان این دوره عبارتند از:
1. دانشگاه های علوم پزشکی
2. آزمایشگاههای تشخیص طبی
3. مراکز تحقیقاتی
4. مراکز رشد
5. شرکت های دانش بنیان
6. سازمان های استاندارد
7. شرکت های تولید کیت و سایر محصولات بیولوژیک

فعالیت‌های اعضای گروه

موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی رازی، از اولین مراکزی بود که از سال 1303 رسما فعالیت خود را آغاز نموده و اقدام به تولید واکسن های انسانی و دامی و طیور کرده است و با توجه به گستردگی هر کدام از حیطه های ذکر شده فعالیت تخصصی مربوط در زیر گروه های دام ، طیور و انسانی بصورت تخصصی ساختاردهی گردید و برای ایفای رسالت خود در زمینه بهداشت جامعه، با محققان کادر بالینی و علوم پایۀ مراکز مختلف وزارت بهداشت، تعامل خوبی دارد و از گروه‌های فعال در ویروس‌شناسی، تأسیس انجمن ویروس‌شناسی، فعالیت در مجلات علمی پژوهشی، برگزاری کنگره ها و همایش های علمی و دیگر فعالیت‌های علمی مربوط به ویروس‌شناسی در دوره‌های متمادی بوده‌اند. این موسسه، در زمینه تحقیقات و تولید واکسن های ویروسی ارتباط تنگاتنگی با وزارت بهداشت و نیز سازمان دامپزشکی کشور داشته و به منظور رسالت خود را در زمینه توسعه علوم ویروس شناسی برای خدمت رسانی به بهداشت و سلامت جامعه و صنعت دام و طیور کشور و نیز کمک به ارتقای فعالیت های علمی و پژوهشی کشور، اقدام به توسعه دانش کاربردی خود در قالب برگزاری دوره های کارشناسی ارشد رشته ویروس شناسی نموده است.

محورهای پژوهشی گروه

  •  ساخت واكسن‌های نسل جدید برای بیماری‌های ویروسی
  •  فناوری‌های جديد در پيشگيری و توليد واكسن و ارتقای سلامت
  •  كاربرد نانوفناوری‌های نوين در توسعه محصولات بیولوژیک
  •  روش‌های نوين در تحقیق و تولید واکسن های وبروسی
  •  تحقیق و توسعه در زمینه دستیابی به واکسن های جدید ویروسی در حوزه دام و طیور و نیز ارتقا واکسن های موجود
  •  تحقیق و توسعه در زمینه دستیابی به واکسن های جدید ویروسی و ارتقا واکسن های ویروسی انسانی
  •  روشهای مولكولی در تشخیص بیماریهای ویروسی
  •  توليد فرآورده هاي بيولوژيك مصرف انسان، دام و طیور (تامین عمده نیاز کشور)
  •  توليد آنتي‌ژن ها و كيت‌هاي تشخيصي
  •  تشخيص بيماري‌هاي دام ، طيور و بيماري هاي مشترك انسان و دام
  •  تحقيقات توسعه اي جهت بهبود كيفيت و كميت فرآورده‌ها