COVID-19 چیست؟
COVID-19 بیماری ناشی از یک ویروس کرونای جدید به نام SARS-CoV-2 است. اولین اعلام این ویروس جدید در 31 دسامبر 2019، پس از گزارش خوشه ای از موارد "پنومونی ویروسی" در ووهان، جمهوری خلق چین بود.
اکثر افراد آلوده به ویروس COVID-19 بیماری تنفسی خفیف تا متوسط را تجربه می کنند و بدون نیاز به درمان خاصی بهبود می یابند. افراد مسن و کسانی که مشکلات پزشکی زمینه ای مانند بیماری قلبی عروقی، دیابت، بیماری مزمن تنفسی و سرطان دارند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های جدی هستند. بهترین راه برای پیشگیری و کاهش سرعت انتقال این است که به خوبی از بیماری آگاه باشید. با شستن مکرر دستها یا استفاده از مالشهای حاوی الکل و عدم دست زدن به صورت، از خود و دیگران در برابر عفونت محافظت کنید.
واکسن رازی کوو پارس کووید19
واکسن رازی کووپارس نخستین واکسن تزریقی - استنشاقی پروتئین نوترکیب کووید 19 میباشد که مطابق با دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت و سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت و بر اساس آخرین پروتکلهای داخلی و همچنین با نظارت سختگیرانه درحال مطالعه بالینی میباشد. مؤسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی در این واکسن از روش پروتئینی نوترکیب برای تولید واکسن استفاده نموده است که فرمولاسیون آن با ادجوانت تولید موسسه رازی که دانش فنی آن متعلق به موسسه میباشد، انجام گرفته است. لازم به ذکر است که تمام مراحل طراحی واکسن و فرمولاسیون آن توسط موسسه رازی انجام شده است.
با بروز همهگیری بیماری کووید 19 در جهان، اندیشمندان موسسه رازی از اسفند ماه 1398 بررسی و مطالعه در خصوص انتخاب نوع واکسن کرونا را آغاز نمود و پس از بررسیهای انجام گرفته، واکسن پروتئین نوترکیب کووید 19که جزء بیخطرترین و کم عارضه ترین دسته واکسنها میباشد را طراحی و فرموله نموده است. پس از انجام موفقیت آمیز تستهای بی خطری و ایمنی زایی در حیوانات آزمایشگاهی همچون موش، هامستر، خرگوش و خوکچه هندی و میمون، از اسفندماه 1399 فاز مطالعات بالینی آغاز گردید. این واکسن متشکل از دو جزء اصلی شامل آنتی ژن اسپایک ویروس کرونا بصورت خالص و یک یاور پیشرفته می باشد. یاور به کار رفته در واکسن رازی کووپارس، کاملا بومی و دانش فنی تولید آن متعلق به موسسه رازی می باشد که از دستاوردهای بزرگ علمی کشور محسوب می شود.
واکسن رازی کووپارس در سه دز تجویز میگردد که دو دز تزریق عضلانی به فاصله 21 روز و یک دز استنشاقی که در روز 51 در حفره بینی اسپری میشود. با توجه به اینکه راه ورود و تکثیر اولیه ویروس تنفسی است دز استنشاقی واکسن جهت ایجاد ایمنی موضعی در دستگاه تنفسی فوقانی میباشد و پس از دریافت دوز سوم استنشاقی رازی کووپارس احتمال انتقال ویروس توسط فرد واکسینه به حداقل میرسد که این امر موجب قطع زنجیره انتقال می گردد.
مطالعه بالینی فاز اول واکسن از اسفند ماه 1399 و با شرکت ۱۳۳ داوطلب 18 الی 55 ساله در چهار گروه انجام گرفت. از این تعداد 13 داوطلب پیشقراول بودند و تزریق روی 120 داوطلب دیگر در چهار گروه (سه گروه اصلی (دریافت کننده واکسن) و یک گروه شاهد) انجام گرفت.
فاز دوم کارازمایی بالینی واکسن رازی کووپارس بر روی ۵۰۰ نفر داوطلب 18 تا 70 ساله سالم و همچنین برخی از بیماریها (فشار خون و دیابت کنترل شده) مطالعه شده و تا این زمان، عارضه خطرناک و جدی مرتبط با آن مشاهده نشده است. دو گروه ۲۵۰ نفری مورد مطالعه قرار گرفتند. از این تعداد 250 داوطلب گروه شاهد و 250 داوطلب جزء گروه اصلی این مطالعه بودند.
بر اساس نتایج فاز اول و دوم مطالعات بالینی، واکسن عارضه جدی در بین داوطلبین ایجاد نکرده و ایمنی زایی نسبتا مناسبی دارد. این واکسن علاوه بر ایمنی هومورال و خنثی کننده، ایمنی سلولی را نیز به خوبی فعال میکند.